COVID-19 en reizen naar Suriname tijdens de lock down

22 november 2021
COVID-19 en Repatriëring naar Suriname

COVID-19 (Corona virus)
Voor het laatste nieuws over de COVID-19 maatregelen en de actuele situatie in Surinaamse verwijzen wij u naar de volgende websites:
Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) SURINAME en Actueel - Covid Suriname

UPDATE 22/11/2021
COVID-19 maatregelen vanaf 16 november 2021 tot nader order - Reizen naar Suriname

Volledig gevaccineerde personen
 hebben geen toestemming nodig om naar Suriname af te reizen.

Alle overige voorwaarden zijn van kracht, t.w.:

 • het overleggen van de uitgeprinte bewijzen van de volledige vaccinatie. De status van "volledig gevaccineerd zijn" verkrijgt men twee (2) weken nadat de laatste COVID-19 vaccinatie. 

  Onder volledig gevaccineerd wordt MEDE verstaan personen die
  a. een positieve COVID-19 testuitslag met een COVID-19 herstelcertificaat hebben en in het bezit zijn van een COVID-19 vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat ze minimaal 4 weken en maximaal 6 maanden na de positieve testuitslag één dosis hebben gekregen;
  b. een COVID-19 herstelcertificaat hebben.
 • Een online verkregen toeristenkaart/visum via (VFS GLOBAL ) indien u visumplichtig bent (voor andere personen geldt bijvoorbeeld een geldig PSA document, een verblijfsvergunning, het Surinaams paspoort of een ander toelatingsbewijs)

 • de negatieve uitslag van een SARS-CoV-2 RT-PCR-test; het resultaat mag niet ouder dan 72 uur voor vertrek OF een negatieve SARS-CoV-2 antigeen test van niet ouder dan 24 uur voor het vertrek van de vlucht naar Suriname (vanaf het 12 jaar). Het bewijs van de negatieve uitslag dient uitgegeven te zijn door een officiële testinstantie. 

 • Minderjarige kinderen die meereizen met de volledig gevaccineerde volwassene(n) hebben geen in-reis-toestemming nodig. Indien zij visumplichtig zijn dient een online verkregen toeristenkaart of visum getoond te worden. Men wordt gevraagd om in thuisquarantaine te gaan zonder het inhuren van een beveiligingsbedrijf. 

  Een geldige zorgverzekering; reisverzekering (voor niet-ingezetenen)

Noot: Per 01 oktober 2021 heeft u geen visum voor Suriname nodig indien u geboren bent in Suriname. Dit geldt niet voor andere categorieën van personen. 

NIET OF NIET VOLLEDIG GEVACCINEERDE PERSONEN hebben vooralsnog in-reis-toestemming nodig van de afdeling Consulaire Zaken (Conza) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), in Paramaribo om naar Suriname te kunnen afreizen. Voor deze categorie van reizigers geldt een verplichte hotelquarantaine met bewaking gedurende zeven (7) dagen. 

Check list
Wat zult u moeten regelen?

 • Een verzoek om toestemming/plaatsing op een vlucht via email verzenden naar conza@gov.sr. U moet  behoren tot een van de categorieën die voor de uitzondering op het inreisverbod in aanmerking kan komen. Geef in uw bericht duidelijk aan wie wil reizen, waarom men wil reizen en wanneer (op welke datum) men wil afreizen.  Alle bewijsstukken (wie, waarom en wanneer) die van toepassing zijn in uw geval dient u als bijlage mee te zenden.

Nadat u goedkeuring heeft verkregen van de afdeling Consulaire Zaken (Conza) in Paramaribo dient u het volgende in orde te maken

 • Een online visumaanvraag, indien u visumplichtig bent (VFS GLOBAL ) indien u visumplichtig bent; voor andere personen geldt bijvoorbeeld een geldig PSA document, een verblijfsvergunning, het Surinaams paspoort of een ander toelatingsbewijs)

 • Een afspraak voor een SARS-CoV-2 RT-PCR-test; het resultaat mag niet ouder dan 72 uur voor vertrek van de vlucht naar Suriname;(verplicht vanaf het 12e jaar).

 • Een quarantaineverblijf van 07 dagen op eigen kosten in een van de aangewezen hotels voor niet of niet-volledig gevaccineerde personen.

 • Een geldige zorgverzekering of reisverzekering (voor niet-ingezetenen)

Regels en procedures
Om te weten te komen hoe, waar en wanneer u het een en ander in orde dient te maken, is het uitermate belangrijk dat u de regels en procedures raadpleegt, klik op Protocollen voor Reizigers 

Op de dag van vertrek
Personen die toestemming hebben verkregen om af te reizen worden ter voorkoming van enig ongerief gevraagd om alle bewijsstukken uitgeprint mee te nemen naar Schiphol.

Transport vanaf de internationale luchthaven in Suriname
Het transport van de luchthaven naar de hotel accommodatie zal ook gecontroleerd geschieden. Bij quarantaine in een SHATA accommodatie zal dat verzorgd worden door de SHATA accommodatie. Personen die volledig gevaccineerd zijn mogen op eigen gelegenheid vanaf de airport naar hun verblijfadres. Zo nodig staan geregistreerde taxibedrijven gereed. 

WIJZIGINGEN VOORBEHOUDEN

Wat vooraf is gegaan
Ontwikkelingen vanaf de eerste "lock down" op 14 maart 2020

(verlenging versoepeling) van 9 t/m 31 augustus; (verlenging versoepeling) van 24 juli t/m 06 augustus 2021; (verlenging versoepeling) Van 19 juli - 24 juli 2021 hebben volledig gevaccineerde personen geen toestemming nodig om naar Suriname af te reizen. De status van "volledig gevaccineerd zijn" verkrijgt men twee (2) weken na de laatste COVID-19 vaccinatie. Minderjarige kinderen die meereizen met de volledig gevaccineerde volwassene(n) hebben geen in-reis-toestemming nodig; Van 2 - 19 juli 2021 hebben volledig gevaccineerde personen geen toestemming nodig om naar Suriname af te reizen. De status van "volledig gevaccineerd zijn" verkrijgt men twee (2) weken na de laatste COVID-19 vaccinatie; 30 mei 2021 - versoepeling: toestemming is nog steeds nodig; volledig gevaccineerde personen zijn niet gehouden aan de quarantaine verplichting; overige personen moeten verplicht in hotelquarantaine  ; 26 april 2021 - 1 vlucht per week Amsterdam - Paramaribo; 21 december 2020 - Stopzetting commerciële vluchten naar/van Suriname; 23 november 2020 partiele openstelling luchtruim; 14 maart 2020 "total lock down" luchtverkeer naar Suriname.