COVID-19 en reizen naar Suriname tijdens de lock down

31 augustus 2021
COVID-19 en Repatriëring naar Suriname

COVID-19 (Corona virus)
Voor het laatste nieuws over de COVID-19 maatregelen en de actuele situatie in Surinaamse verwijzen wij u naar de volgende websites:
Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) SURINAME en Actueel - Covid Suriname

UPDATE over reizen naar Suriname
Van 01 t/m 22 september 2021 hebben volledig gevaccineerde personen geen toestemming nodig om naar Suriname af te reizen. De status van "volledig gevaccineerd zijn" verkrijgt men twee (2) weken na de laatste COVID-19 vaccinatie. 
Deze categorie van personen dient bij het vertrek naar Suriname het officieel bewijs van de volledige vaccinatie te overleggen.
Minderjarige kinderen die meereizen met de volledig gevaccineerde volwassene(n) hebben geen in-reis-toestemming nodig. Men wordt gevraagd om in thuisquarantaine te gaan zonder het inhuren van een beveiligingsbedrijf.

Voorts blijven de overige voorwaarden van kracht, t.w.:

  • Een online visumaanvraag, indien u visumplichtig bent (VFS GLOBAL ) indien u visumplichtig bent; voor andere personen geldt het bewijs dat men in Suriname woont (Surinamer of ingezetene).
  • Een afspraak voor een PCR test vanaf het 12e jaar. U dient een negatief testresultaat te hebben dat op het tijdstip van vertrek niet ouder is dan 72 uur. 
  • Een geldige zorgverzekering; reisverzekering (voor niet-ingezetenen)

Niet volledig of niet gevaccineerde personen hebben vooralsnog in-reis-toestemming nodig van de afdeling Consulaire Zaken (Conza) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), in Paramaribo om naar Suriname te kunnen afreizen. Voor deze categorie van reizigers geldt een verplichte hotelquarantaine met bewaking gedurende zeven (7) dagen. 

Check list
Wat zult u moeten regelen?

  • Een verzoek om toestemming/plaatsing op een vlucht via email verzenden naar conza@gov.sr. U moet  behoren tot een van de categorieën die voor de uitzondering op het inreisverbod in aanmerking kan komen. Geef in uw bericht duidelijk aan wie wil reizen, waarom men wil reizen en wanneer (op welke datum) men wil afreizen.  Alle bewijsstukken (wie, waarom en wanneer) die van toepassing zijn in uw geval dient u als bijlage mee te zenden.

Nadat u goedkeuring heeft verkregen van de afdeling Consulaire Zaken (Conza) in Paramaribo dient u het volgende in orde te maken

  • Een online visumaanvraag, indien u visumplichtig bent (VFS GLOBAL ) indien u visumplichtig bent; voor andere personen geldt het bewijs dat men in Suriname woont (Surinamer of ingezetene).
  • Een afspraak voor een PCR test. U dient een negatief testresultaat te hebben dat niet ouder is dan 72 uur op de dag van vertrek
  • Een quarantaineverblijf van 07 dagen op eigen kosten in een van de aangewezen hotels voor niet of niet-volledig gevaccineerde personen.
  • Een geldige zorgverzekering of reisverzekering (voor niet-ingezetenen)

Regels en procedures
Om te weten te komen hoe, waar en wanneer u het een en ander in orde dient te maken, is het uitermate belangrijk dat u de regels en procedures raadpleegt, klik op Protocollen voor Reizigers 

Op de dag van vertrek
Personen die toestemming hebben verkregen om af te reizen worden ter voorkoming van enig ongerief gevraagd om alle bewijsstukken uitgeprint mee te nemen naar Schiphol.

Transport vanaf de internationale luchthaven in Suriname
Het transport van de luchthaven naar de hotel accommodatie zal ook gecontroleerd geschieden. Bij quarantaine in een SHATA accommodatie zal dat verzorgd worden door de SHATA accommodatie. Personen die volledig gevaccineerd zijn mogen op eigen gelegenheid vanaf de airport naar hun verblijfadres. Zo nodig staan geregistreerde taxibedrijven gereed. 

WIJZIGINGEN VOORBEHOUDEN

Wat vooraf is gegaan
Ontwikkelingen vanaf de eerste "lock down" op 14 maart 2020

(verlenging versoepeling) van 9 t/m 31 augustus; (verlenging versoepeling) van 24 juli t/m 06 augustus 2021; (verlenging versoepeling) Van 19 juli - 24 juli 2021 hebben volledig gevaccineerde personen geen toestemming nodig om naar Suriname af te reizen. De status van "volledig gevaccineerd zijn" verkrijgt men twee (2) weken na de laatste COVID-19 vaccinatie. Minderjarige kinderen die meereizen met de volledig gevaccineerde volwassene(n) hebben geen in-reis-toestemming nodig; Van 2 - 19 juli 2021 hebben volledig gevaccineerde personen geen toestemming nodig om naar Suriname af te reizen. De status van "volledig gevaccineerd zijn" verkrijgt men twee (2) weken na de laatste COVID-19 vaccinatie; 30 mei 2021 - versoepeling: toestemming is nog steeds nodig; volledig gevaccineerde personen zijn niet gehouden aan de quarantaine verplichting; overige personen moeten verplicht in hotelquarantaine  ; 26 april 2021 - 1 vlucht per week Amsterdam - Paramaribo; 21 december 2020 - Stopzetting commerciële vluchten naar/van Suriname; 23 november 2020 partiele openstelling luchtruim; 14 maart 2020 "total lock down" luchtverkeer naar Suriname.