MKV

In het kort komt het hierop neer:

a) U bent niet van Surinaamse origine en wil niet langer dan 90 dagen in Suriname stage lopen.
U mag een Toeristenvisum aanvragen.

b) u bent niet van Surinaamse origine en u wil langer dan 90 dagen in Suriname verblijven.
U dient een MKV aan te vragen.

c) u bent wel van Surinaamse origine en wil 90 dagen in Suriname stage gaan lopen.
U mag een Toeristenvisum aanvragen.

d) u bent wel van Surinaamse origine en wil langer dan 90 dagen in Suriname verblijven.
U mag eerst op een toeristenvisum naar Suriname afreizen en er maximaal 6 (zes) maanden verblijven (zonder verblijfsvergunning)

Verdere informatie over vereiste documenten is beschikbaar in via onze homepage, hoofdmenu Consulaire Zaken, met een link naar "Info.Visum"

Het Consulaat kan geen bespoediging toezeggen en geen indicatie of binnen 3 maanden een antwoord kan worden verkregen vanuit Suriname. U heeft daarnaast als optie 1) uw reis uit te stellen of 2) de periode van verblijf in Suriname te verkorten tot 90 dagen.

U moet kunnen aantonen dat u genoeg geld heeft om uw verblijf in Suriname te betalen. Sommigen doen dat met een kopie van brieven over studiefinanciering en/of kopie v/d banktegoeden, etc.

Indien u zelf genoeg financiele middelen heeft voor uw verblijf in Suriname, heeft u geen garantverklaring nodig.

De contactpersoon die volledige informatie over uw verblijfsdoel kan bevestigen.

U kunt de (stage)coordinator van uw opleiding vragen om een officiele brief te verstrekken waarin wordt bevestigd dat voor u een stageplek in orde komt/is aangevraagd, met vermelding van de instantie/organisatie en contactpersoon in Suriname.

Bij het Consulaat in Amsterdam wordt slechts een inreis visum verstrekt. Het verblijf wordt in Suriname afgestempeld (30 dagen bij binnenkomst). Daarna dient u zich binnen 2 weken na aankomst in Suriname te melden bij de Vreemdelingendienst. Deze dienst maakt verdere afspraken met u voor het afstempelen van het langere verblijf.

Wanneer uw verblijfsvergunning helemaal is afgewikkeld, zult u zich inschrijven bij het Centraal Bureau Burgerzaken (CBB) en het Korps Politie Suriname (KPS) in Suriname. Van deze twee diensten krijgt u een stempel in het paspoort waarin de goedgekeurde periode v/d verblijfsvergunning is vermeld. Op basis van deze stempels zou u het land uit en in mogen zonder visum.

Nee, slecht personen die wettelijk gehuwd zijn met een persoon van Surinaamse origine, mogen ook in Suriname hun MKV aanvraag indienen.